naar top
Gemeente Bertem
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Is uw huisdier gechipt?

Een speelse kitten in huis? Of een hond als speelkameraad? Fijn! Maar vergeet uw huisdier niet te chippen. Wanneer u uw gegevens openbaar maakt, kan de politie deze ook raadplegen als uw huisdier gevonden wordt.

Elke microchip heeft een uniek identificatienummer dat u ook in het paspoort van uw huisdier vindt. De dierenarts die de chip inplant, linkt dat nummer aan de online databank DogID of CatID. Daar vindt u dan alle informatie van uw dier, zoals het ras, de geboortedatum, het geslacht en uw gegevens als baasje.

U kan die gegevens zelf openbaar toegankelijk maken, zodat de politie ze kan consulteren. Bijvoorbeeld als uw dier gevonden wordt. Doet u dat niet, dan kan alleen een dierenarts of een asiel de chip lezen.

Een chip heeft nog meer voordelen. Uw dier kan het niet zomaar verliezen zoals een adreskokertje of penning. U ziet het niet en het gaat normaal gezien een dierenleven lang mee. Uw huisdier voelt trouwens echt niets van de chip, alleen een klein prikje van de dierenarts.

Chippen is verplicht

Uw dier chippen is verplicht. Kittens die geboren zijn na 1 november 2017 moeten gechipt en geregistreerd zijn in CatID voor ze twaalf weken oud worden. Dat geldt ook voor elke kat die van eigenaar verandert ook als het dier gratis wordt weggegeven. Honden moeten gechipt en geregistreerd worden vóór de leeftijd van acht weken of vóór verkoop of adoptie.

Verhuist u? Krijgt uw kat binnenkort een nieuw baasje? Of sterft uw hond? Dan moet u dat melden. Dat doet u met de kaart 'Aanvraag tot wijziging van verantwoordelijke of wijziging van adres' die u vindt bij het paspoort van uw dier. Hebt u dat niet meer? Dan kunt u een nieuwe aanvragen via de websites Dogid.be en catid.be.

Wist u dat…

25% van de honden niet correct geregistreerd is?

Elk jaar veel honden en katten ter adoptie worden geplaatst omdat de eigenaar niet terug te vinden is?

Meer informatie vindt u op:

Gepubliceerd op vrijdag 24 november 2023
Nieuwsoverzicht
hond

Openingsuren & contact

Omgeving

Recyclagepark

adres
Baanakkerweg3060 Bertem
Tel. tel.
0800 97 097

Lees meer artikels over

Deel deze pagina