naar top

Jefkes, Pekes en Mekes nr 1 van Leefdaal

Op de laatste zondag van juni houden de Jefkes, Pekes en Mekes nr. 1 hun jaarlijkse koning(inne) schieting. Een eeuwenoude traditie!

Eerst worden de koningen van de Jefkes en de Pekes van vorig jaar door de filharmonie thuis afgehaald. Daarna trekt iedereen naar het oud-gemeentehuis in Leefdaal, waar de gilde volgens de traditie hulde brengt aan de burgemeester en de schepenen. De stoet trekt vervolgens naar het kasteel van Leefdaal. De gilde begroet er graaf de Liedekerke en vraagt hem om de schuttersweide voor die dag te mogen gebruiken.

Op de schuttersweide vindt volgens een eeuwenoude ceremonie de koningsschieting plaats. Tijdens de opening van de koningsschieting lopen de aanwezige paarden drie rondjes rond de wip. Daarna vertoont de vaandelzwaaier op traditionele wijze zijn kunstjes. De graaf, de burgemeester, de schepenen en de pastoor krijgen elk drie pijlen om naar de hoofdvogel (gaai) te schieten. Vervolgens krijgt de koning van de Jefkes van vorig jaar de kans om zijn titel te verlengen. Ook hij krijgt drie pijlen om de vogel naar beneden te halen. Lukt dit niet, dan mogen alle leden van de Jefkes gelijktijdig proberen. Diegene die de koningsvogel afschiet, wordt de nieuwe koning. Wie drie jaar na elkaar koning schiet, is keizer. Dit is enkel weggelegd voor ervaren schutters. Op dezelfde manier bepalen de Pekes hun koning en de Mekes hun koningin.

Contactgegevens

website
www.jefkes.be
foto:

Contact

naam
Stijn Van Pee
e-mail
e-mail