naar top
Gemeente Bertem
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Ga voorbereid op reis!

Start uw vakantie zonder stress en zorg dat alle papieren in orde zijn. Vraag daarom tijdig uw Kids-ID, reispas of internationaal rijbewijs aan.

De Kids-ID

De Kids-ID is het elektronische identiteitsdocument voor Belgische kinderen jonger dan 12 jaar. De Kids-ID is niet verplicht en moet u zelf voor uw kinderen aanvragen. Dat kan zonder afspraak aan het onthaal in het gemeentehuis.

Met een Kids-ID kunnen kinderen jonger dan 12 jaar ook reizen binnen de Europese Unie en enkele andere landen. In sommige landen moet het kind begeleid worden door een ouder of voogd of beschikken over een ouderlijke toestemming.

De levertijd van een Kids-ID bedraagt 3 weken. Vraag de kaart dus op tijd aan. De spoedprocedure is immers veel duurder. Om een Kids-ID aan te vragen, moet u het ouderlijk gezag hebben over het kind, samen met het kind naar het gemeentehuis komen en een pasfoto van het kind bij hebben.

Het paspoort

Met een Belgisch paspoort bewijst u uw identiteit in de landen waarvoor de Belgische identiteitskaart (eID) niet volstaat. Ook kinderen jonger dan twaalf jaar hebben meestal een paspoort nodig. Met een paspoort kan u naar alle landen ter wereld reizen, desnoods aangevuld met de vereiste visa. Het Belgisch paspoort bevat ook biometrische gegevens: naast de gegevens over uw identiteit en nationaliteit, uw handtekening en foto bevat het ook uw vingerafdrukken. Het paspoort is 7 jaar geldig voor volwassenen en 5 jaar voor minderjarigen. U doet er goed aan altijd in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minstens 6 maanden geldig is. Dit is de minimale geldigheidsduur die sommige landen opleggen.

Internationaal rijbewijs

Als u naar een land reist dat uw rijbewijs (Europees model) niet erkent, heeft u een internationaal rijbewijs nodig. U kan het alleen na afspraak aanvragen bij de dienst burgerzaken. Neem dan uw identiteitskaart, een recente pasfoto en uw geldig Belgisch rijbewijs mee.

Het internationaal rijbewijs is geldig voor een periode van 3 jaar vanaf de uitreikingsdatum. Als het nationale rijbewijs minder lang geldig is, neemt het internationaal rijbewijs die geldigheidsdatum over.

Reisadviezen

De FOD Buitenlandse Zaken verstrekt praktische informatie over uw reisbestemming, waaronder de COVID-maatregelen die mogelijk gelden in het land van uw bestemming. Zo kan u met kennis van zaken uw vakantie plannen, heel wat problemen voorkomen en de kans op een vlotte reis maximaliseren. De informatie wordt geregeld bijgewerkt. U kan ze het best telkens raadplegen vóór u reserveert en vóór u vertrekt. Surf hiervoor naar www.diplomatie.belgium.be en klik op ‘reisadviezen’.

Meer info

www.bertem.be/reizen-naar-het-buitenland

Gepubliceerd op woensdag 22 juni 2022
Nieuwsoverzicht
Op reis

Openingsuren & contact

Burgerzaken

Lees meer artikels over

Deel deze pagina