naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

De mammobiel komt naar Bertem

Doe mee aan het bevolkingsonderzoek borstkanker en laat u elke twee jaar screenen. Eventuele afwijkingen in uw borsten kunnen zo tijdig ontdekt worden, waardoor de kans op genezing groter is. Begin januari komt de mammobiel naar Bertem en Leefdaal. U hoeft er dus niet ver voor te gaan.

In juni 2001 startte de Vlaamse overheid met een bevolkingsonderzoek Borstkanker. Het onderzoek spoort alle vrouwen van 50 tot en met 69 jaar aan om elke twee jaar een screeningsmammografie te laten nemen. Zo'n screeningsmammografie kan afwijkingen in uw borsten vroegtijdig opsporen, lang voordat u er zelf iets van merkt. Als we borstkanker tijdig ontdekken, is de kans op een succesvolle behandeling en genezing groter.

Ook jonge vrouwen kunnen borstkanker krijgen. Maar het risico is veel kleiner. Ruim drie kwart van alle borstkankers komt voor bij vrouwen die ouder zijn dan 50.

Hoe deelnemen?

U kan op twee manieren deelnemen aan het onderzoek:

  • met de uitnodigingsbrief die u thuis ontvangt
  • of met een voorschrift van uw (huis)arts.

Het onderzoek is volledig gratis als u bij een Belgisch ziekenfonds bent aangesloten. U betaalt dus ook geen remgeld.

Bertem scoort zéér goed, maar het kan nog beter!

Totale dekkingsgraad (%) voor Bertem in 2017 Totale dekkingsgraad (%) voor Vlaanderen in 2017 Streefwaarde

totale dekking tegen 2020

70,9 % 65,2 % 75 %

Als u de voorbije 2 jaar geen screeningsmammografie liet nemen, ontvangt u een uitnodigingsbrief van het Centrum voor Kankeropsporing (CvKO). Die uitnodiging geldt als voorschrift voor een screeningsmammografie. De brief stelt u meteen ook een dag en uur voor een afspraak in de mammobiel voor. Handig, maar u kan die afspraak uiteraard altijd wijzigen.

U beslist zelf of u deelneemt of niet. Informeer u goed. Dan weet u wat het onderzoek inhoudt en wat de bedoeling ervan is. Heeft u vragen? Surf naar www.bevolkingsonderzoek.be of bel het Centrum voor Kankeropsporing op het gratis nummer 0800 60 160 (elke werkdag van 9 tot 12 en van 13 tot 16 uur). Na het intikken van uw postcode helpt het CvKO u graag verder.

Verkeersmaatregelen

Om de mammobiel te kunnen plaatsen, geldt er een parkeerverbod op de 5 parkeerstroken op het Gemeenteplein in Bertem naast frituur 't Dorp van 31 december om 17 uur tot en met 8 januari om 17 uur.

In Leefdaal geldt er een parkeerverbod van 8 januari om 17 uur tot en met 15 januari om 17 uur op de 5 parkeerstroken voor de kerkmuur.

Gepubliceerd op dinsdag 04 december 2018
Nieuwsoverzicht