naar top
Gemeente Bertem
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Een nieuw huisdier? Denk er goed over na!

Een huisdier zorgt voor mooie en warme momenten in huis. Tenminste, als u goed heeft nagedacht over de aankoop of adoptie ervan. Want dat schattige kuiken, die snoezige kitten en dat guitige visje worden groot en hebben verzorging, voeding en aandacht nodig. Hun hele leven lang.

Dus ga niet over één nacht ijs als u een dier in huis wil halen. Stel uzelf de volgende vragen:

Heb ik voldoende tijd?

Kan u genoeg tijd vrijmaken voor die dagelijkse wandeling? Om uw dier te verzorgen? Ermee te spelen? Eten te kopen?

En is dit wel het goede moment in uw leven om een dier in huis te halen? Want wat doet u met die geplande reis, de verhuisplannen of de baby die op komst is?

Kijk ook verder dan vandaag: ziet u het zitten om over 12 jaar ook nog voor uw nieuwe pup, kitten, vogel, vis of ander dier te zorgen? En weet u dat die jonge papegaai wel 50 jaar wordt?

Heb ik voldoende plaats?

Kleine dieren worden groot. Die schattige puppy is morgen een grote loebas. Dat kleine hangbuikvarken woelt straks met gemak de hele tuin om. Zeker niet elk dier vindt een leven tussen vier muren leuk: heeft u voldoende plaats in de tuin? Is die tuin afgesloten? Is er een park of bos in de buurt waar u kan wandelen?

Welk dier kies ik?

Ga niet alleen voor die grote, smekende ogen. De keuze voor een dier pakt u best heel rationeel aan. De kinderen willen misschien wel een zacht knuffelkonijn, maar konijntjes vinden het helemaal niet leuk om opgepakt te worden. Past het dier bij uw levensstijl? Gaat u graag in weer en wind wandelen met de hond of kiest u toch maar liever die goudvis?

Hoeveel geld wil ik aan het dier besteden?

Een dier kost meer dan de aankoopprijs. Denk aan de dierenartskosten, een hok of een kooi, eten, verzorgingsproducten... Bereken de maandelijkse kosten. Wilt u dat bedrag veel jaren lang aan uw dier besteden?

Is iedereen mee?

Ziet iedereen in het gezin het nieuwe huisdier zitten? Is er iemand allergisch? Of is niet iedereen fan van een reptiel in huis? Maak ook goede afspraken over wie elke dag voor het dier zal zorgen. En kijk verder dan uw gezin: heeft u met de buren gesproken over uw huisdierplannen? Geeft de gemeente een vergunning voor het schuilhok voor uw toekomstige pony?

Tot slot nog dit: u bent wettelijk verplicht goed voor uw huisdier te zorgen. Dat zegt de dierenwelzijnswet. Dit betekent dat het dier de nodige verzorging, voeding en huisvesting moet krijgen. De minimumboete voor een overtreding op de dierenwelzijnswet is 416 euro.

Heeft u uzelf goed geïnformeerd en bent u nog steeds overtuigd? Dan worden uw huisdier en u allicht de beste vrienden!

Meer weten?

www.huisdierinfo.be 

Gepubliceerd op donderdag 26 mei 2022
Nieuwsoverzicht
Denk na voor u een huisdier aanschaft

Lees meer artikels over

Deel deze pagina