naar top
Gemeente Bertem
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Genieten in uw eigen groen? Dit kan u tegen teken doen!

De eerste zonnestralen doen ons dromen van zalig genieten in eigen tuin, onze ‘eigen’ groene oase. Ook allerlei diertjes komen hiervan genieten, maar voor sommige moet u opletten. Eén hiervan is de teek. Onderzoek toont aan dat we 45% van de tekenbeten oplopen in eigen ruin.

Maar geen nood! Al uw goede voornemens na ‘maai mei niet’ moeten de deur niet uit. Biodiversiteit in de tuin is belangrijk voor iedereen. Met enkele simpele ingrepen zorgt u nog steeds voor meer natuur, maar beperkt u toch de aantrekkelijkheid voor teken in je tuin.

Start eerst met uw tuin eens grondig onder de loep te nemen: grenst uw tuin aan een groen-, natuur-, park- of bosgebied? Dan zijn maatregelen om teken te weren in uw tuin aangewezen. Kijk ook eens naar de plekken in uw tuin die u het meeste gebruikt. Waar spelen de kinderen? Op welke plekken ontspant u graag even? Maatregelen tegen teken zijn enkel nodig op deze veel gebruikte plaatsen.

  • Speeltuigen voor de kinderen zoals schommels, zandbakken plaatst u best niet langs borders met hoge planten.
  • Paden of open stukken ‘speelgras’ onderhoudt u extra door overhangende planten te trimmen.
  • Toch graag een zitplekje naast weelderige wilde begroeiing? Of wordt uw moestuin begrensd door wilde natuur? Voorzie dan een droge border (50-100 centimeter) van zand, schelpen, gravel of kiezel. Teken verkiezen immers een vochtige omgeving.
  • Krijgt uw tuin al eens bezoek van reeën? Zij zijn de ideale gastheer voor teken, die zich dan verder kunnen verspreiden in uw tuin. Om ongewenst bezoek te vermijden, plant u best niet hun lievelingskostje: zoals alle planten van de rozenfamilie (appel- en perenbomen, bramen, frambozen en meidoorn).

Ook uw eigen huisdieren in de tuin kunnen teken naar u toe brengen.

Voorkom dus teken bij uw huisdier:

  • Controleer in het tekenseizoen elke dag uw huisdieren op teken.
  • Verwijder teken altijd op een correcte manier en in één beweging met een geschikte tekenverwijderaar.
  • U kan uw hond of kat preventief behandelen tegen teken. Dit kan gecombineerd worden met vlooienpreventie. Let op: gebruik zeker niet meer biociden dan nodig. Raadpleeg voor meer informatie uw dierenarts.
  • Heeft u uw huisdieren behandeld met insecticiden, vermijd dan dat hun haren achterblijven in de tuin of natuur. Vogels gebruiken ze voor hun nest, wat kan leiden tot sterfte van de kuikens.

Ondanks deze maatregelen kan het toch nog gebeuren dat u een tekenbeet oploopt in eigen tuin. Daarom blijft het belangrijk om te controleren op tekenbeten nadat u in uw tuin gewerkt of gespeeld heeft. Controleer uzelf, uw kinderen en huisdieren iedere dag.

Heeft u een tekenbeet, verwijder deze dan correct. Krijgt u een rode kring rond de plaats van de beet of ontwikkelt u (griepachtige) symptomen in combinatie met spier- en/of gewrichtspijn binnen een maand na de beet, ga dan bij uw huisarts langs. 

Gepubliceerd op woensdag 31 mei 2023
Nieuwsoverzicht
Genieten in uw eigen groen

Deel deze pagina