naar top
Gemeente Bertem

Vanaf maart vergroenen we onze begraafplaatsen

Vanaf maart verwijderen we de hagen op onze begraafplaatsen en ook de ruimtes tussen de graven worden groener. Zo creëren we meer open ruimtes en kunnen we bekijken waar we zitbanken kunnen plaatsen als rustige, serene troostplekken. Dit doen we met het grootste respect voor de overledenen.

We behouden de verharding waar dat nodig is, maar ontharden waar het kan. Blok voor blok maken de steentjes plaats voor gras.

Dat zorgt voor meer veiligheid en minder schade. Tijdens het onderhoud van de begraafplaatsen kunnen de steentjes onze arbeiders namelijk kwetsen en vazen op de graven beschadigen. Daarnaast wordt het ook gemakkelijker voor de nabestaanden om de graven te onderhouden. De nieuwe grasmatten zullen ook keurig onderhouden worden door onze medewerkers en zorgen voor een mooier uitzicht.

Later komen ook de graven zelf aan bod.

Om het onze diensten mogelijk te maken om correct, efficiënt en respectvol de begraafplaatsen te onderhouden, moet de ruimte tussen de zerken vrij blijven:

  • 20 cm tussen grafmonumenten, -zerken of afboordingen: er mag geen beplanting, bedekkingsmateriaal of enig ander voorwerp geplaatst of geplant worden.
  • Op de afdekplaat van het urnenveld mag geen constructie hoger dan 20 cm geplaatst worden.
  • Op of voor de columbariums mag niets worden geplaatst of geplant.
  • Bij een urnenveld mag alleen de grootte van de steen benut worden: voor, achter of tussen de stenen mag niets worden geplaatst, geplant of vervangen. 

Twee uitzonderingen

Hierop maken we twee uitzonderingen: tijdens de eerste drie weken na een begraving of bijzetting en tijdens de periode rond Allerheiligen.

Dan kunnen bloemen geplaatst worden voor het graf, urnenveld, columbarium of op de strooiweide. U mag de bloempotten niet ingraven. In de periode rond Allerheiligen voorzien we op elke begraafplaats speciale haken om bloempotten vast te prikken in de grond.

Wanneer welke blok?

Op elke begraafplaats verduidelijken we wanneer we welke blok zullen vergroenen.

We vragen de nabestaanden om zelf al eventuele beplanting of ander materiaal buiten de voorziene ruimte te verwijderen. Wat niet verwijderd wordt, zullen onze medewerkers wegnemen. 

Andere wijzigingen

De vergroening van onze begraafplaatsen is een onderdeel van het nieuwe huishoudelijk reglement op de begraafplaatsen.

Het nieuwe reglement voorziet nog enkele andere aanpassingen:

  • Zo mogen er voortaan maximaal twee personen in één perceel begraven worden.
    We voorzien een overgangsmaatregel voor concessies, aangegaan vóór 1 januari 2024. Als het technisch mogelijk is, kan daar een extra urne begraven worden waar al twee personen begraven werden. Voorwaarde is wel dat u voor 31 december 2024 een schriftelijke aanvraag indient.
  • Concessies die sinds 1 januari 2024 worden aangevraagd, worden per perceel toegekend voor maximaal twee personen en voor een termijn van 30 jaar. Deze concessie kan op schriftelijk verzoek en voor het verstrijken van de oorspronkelijke termijn hernieuwd worden voor een termijn van 15 jaar.
  • Voor kinderbegravingen verandert er niets.

Alle info: dienst burgerzaken tel. 016 49 99 99 of burgerzaken@bertem.be 

Gepubliceerd op woensdag 14 februari 2024
Nieuwsoverzicht
graven kerkhof Bertem

Openingsuren & contact

Burgerzaken

Lees meer artikels over

Deel deze pagina