naar top
Gemeente Bertem
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Gratis zaad voor bijen- en bloemenweide

De populaties van bijen gaan al een tijdje achteruit. U kan helpen om bijen te laten overleven door voor een natuurvriendelijke tuin te zorgen. Het lokaal bestuur Bertem en de provincie Vlaams-Brabant helpen u op weg met gratis zakjes bloemenzaad.

Bijtjes houden van bloemetjes en bloemetjes houden van bijtjes. Meer nog, ze hebben elkaar nodig voor hun voortbestaan. Bijen voeden zich met het stuifmeel en de nectar van bloemen. Bloemen profiteren op hun beurt van de bestuiving die zorgt voor de bevruchting. Jammer genoeg gaan de populaties van bijen al geruime tijd achteruit door ziektes en parasieten, het verkeerd gebruik van bestrijdingsmiddelen of een tekort aan voedsel.

Inwoners kunnen met een natuurvriendelijke tuin helpen om de bijen te laten overleven. Door blokken hout te voorzien met gaten maakt u een eenvoudig bijenhotel. Ook holle stengels of riet zijn ideaal als pleisterplaats voor solitaire bijen. Of door aangepaste bloemen te zaaien, kan u zorgen voor meer natuurlijke bijen.

In samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant verdeelt het lokaal bestuur Bertem gratis 150 zakjes bloemenzaad voor natuurlijke bloemenweides. De zakjes zaad zijn geschikt voor wie een grotere tuin heeft (2 tot 40 m2). Zaaien kan tot eind augustus. Netels en distels moeten verwijderd worden.

U kan - zolang de voorraad strekt - een zakje afhalen aan het onthaal.

Voor meer infomatie verwijzen wij u graag naar Bloemetjes en bijtjes | Provincie Vlaams-Brabant (vlaamsbrabant.be).

Stuur uw foto’s van de bloemenweide en de bijen nadien naar communicatie@bertem.be.

Gepubliceerd op woensdag 05 april 2023
Nieuwsoverzicht