naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Gratis zaad voor bijen- en bloemenweide

De populaties van bijen gaan al geruime tijd achteruit. U kan helpen om bijen te laten overleven door voor een natuurvriendelijke tuin te zorgen. De gemeente Bertem en de provincie Vlaams-Brabant helpen u al op weg door gratis zakjes bloemzaadjes uit te delen. Kom eens langs bij de dienst omgeving.

Bijtjes houden van bloemetjes en bloemetjes houden van bijtjes. Meer nog, ze hebben elkaar nodig voor hun voortbestaan. Bijen voeden zich met het stuifmeel en de nectar van bloemen. Bloemen profiteren op hun beurt van de bestuiving die zorgt voor de bevruchting. Jammer genoeg gaan de populaties van bijen al geruime tijd achteruit door ziektes en parasieten, het verkeerd gebruik van bestrijdingsmiddelen of het tekort aan voedsel in de vorm van nectar en stuifmeel.

Inwoners kunnen met een natuurvriendelijke tuin helpen om de bijen te laten overleven. Door blokken hout te voorzien met gaten maakt u een eenvoudig bijenhotel. Ook holle stengels of riet zijn ideaal als pleisterplaats voor solitaire bijen. Of door aangepaste bloemen te zaaien, kan u zorgen voor meer natuurlijke bijen.

In samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant verdeelt de dienst omgeving gratis 100 zakjes bloemenzaad voor natuurlijke bloemenweides. De zakjes zaad zijn geschikt voor wie een grotere tuin heeft (2 tot 40 m2). Zaaien kan tot eind augustus. Netels en distels moeten verwijderd worden.

Stuur uw foto’s van de bloemenweide en de bijen nadien naar omgeving@bertem.be!

Gepubliceerd op donderdag 04 april 2019
Nieuwsoverzicht
Bij op bloem

Openingsuren & contact

Omgeving

Tel. tel.
016 49 97 83
Fax fax
016 49 07 25
e-mail
omgeving@bertem.be

Recyclagepark

adres
Baanakkerweg3060 Bertem
Tel. tel.
0800 97 097

Inname openbaar domein

Tel. tel.
016 99 97 77
e-mail
innameopenbaardomein@bertem.be

Deel deze pagina