naar top
Gemeente Bertem
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Asbestattest verplicht bij verkoop woning

Verkoopt u een woning gebouwd voor het jaar 2001? Dan is een asbestattest verplicht vanaf 23 november 2022. In Vlaanderen zijn op dit ogenblik al 297 gecertificeerde asbestdeskundigen inventarisatie actief.

Asbestattest tijdig aanvragen 

Vanaf 23 november is een asbestattest verplicht wanneer u een woning verkoopt dat gebouwd werd voor het jaar 2001.

Veel verkopers startten de afgelopen twee weken pas met het aanvragen van het asbestattest. Hierdoor ontstond er een piek in de bevraging van de beschikbare asbestdeskundigen. Zij gaven ook aan dat immomakelaars zich vaak enkel tot de grotere keuringsbureaus richten.

Om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen, lanceerde de OVAM een oproep naar asbestdeskundigen. De OVAM publiceert een lijst met de asbestdeskundigen die aangaven nog ruimte te hebben in hun agenda

De afgelopen maanden volgden 1123 kandidaten de verplichte opleiding tot asbestdeskundige en legden 514 kandidaat asbestdeskundigen met succes een theoretisch en praktisch examen af. Van de geslaagde kandidaten ontvingen al 297 asbestdeskundigen hun certificaat om actief te worden op het terrein. De OVAM bekijkt samen met de vier erkende certificatie-instellingen hoe de certificatie van de geslaagde asbestdeskundigen efficiënter kan verlopen om snel aan de slag te kunnen en de verkopers en immokantoren zo nog beter te ondersteunen. Onder meer een betere spreiding van de kandidaten over de verschillende certificatie-instellingen kan een oplossing zijn.

Die groep asbestdeskundigen groeit elke dag aan. De opleidingen en examens lopen ook gewoon verder. Op de OVAM-website vindt u de meest recente cijfers. 

Over het asbestattest

Het attest bevat informatie over asbest in het gebouw en toetst of het asbestveilig is. Zo zijn de koper en verkoper duidelijk geïnformeerd over de aanwezige asbesttoepassingen en of deze in veilige staat verkeren. Het asbestattest wordt opgemaakt door een asbestdeskundige die opgeleid is om asbest op te sporen in een gebouw en kan oordelen in welke staat het asbest zich bevindt. Op die manier maken we van elk huis een ‘Eerlijk Huis’ dat asbest niet langer verbergt. En zo brengt de OVAM het proces van asbestinventarisatie de komende jaren in een stroomversnelling om tegen 2040 Vlaanderen asbestveilig te maken.

Alles over het asbestattest op ovam.vlaanderen.be/het-asbestattest.

Gepubliceerd op woensdag 23 november 2022
Nieuwsoverzicht
asbest

Openingsuren & contact

Omgeving

Recyclagepark

adres
Baanakkerweg3060 Bertem
Tel. tel.
0800 97 097

Lees meer artikels over

Deel deze pagina