naar top
Gemeente Bertem
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Beheer in holle wegen

De komende maanden zullen er medewerkers van IGO in het straatbeeld verschijnen. Zo worden de holle wegen zoals de Koppel -, Dreef- en Hollestraat aangepakt. Het beheer bestaat onder andere uit hakhoutbeheer.

Bertem kent een glooiend landschap en is bezaaid met holle wegen. Deze holle wegen zijn verscholen natuurpareltjes in het landschap. Door de soms grote hoogteverschillen, temperatuurschommelingen en wilde begroeiing hebben holle wegen een grote ecologische waarde. Naast de aantrekkelijke recreatieve functie herbergen ze een grote diversiteit aan fauna en flora. 

Het beheer in deze holle wegen bestaat onder meer uit hakhoutbeheer, kappen van gevaarlijke of dode bomen, verwijderen van zwaar dood hout en verwijderen van uitheemse soorten ten voordele van de aanwezige inheemse struiken en bomen.

Bij hakhoutbeheer worden struiken en bomen gesnoeid tot 10 cm boven het maaiveld. Het volgende groeiseizoen schieten deze stobben terug uit. Hierdoor ontstaan hakhoutstoven die cruciaal zijn voor de stevigheid van de taluds van de holle weg. Deze stoven moeten regelmatig terug worden gesnoeid om te voorkomen dat de bomen te zwaar worden. Bomen die te zwaar worden, hebben immers een grotere kans op omvallen. Met hun val kunnen ze stukken uit de talud trekken waardoor de talud instabiel wordt en gevoelig voor erosie.

Het hakhoutbeheer wordt in verschillende fasen uitgevoerd. Per jaar wordt slechts een deel van de holle weg in hakhout gezet om kaalkap te voorkomen. Hierdoor ontstaan er verschillende stadia van verjonging. Dit zorgt op zijn beurt voor een grote diversiteit aan habitats en een hoge biodiversiteit.

Het beheer van de holle wegen vindt voornamelijk plaats in de winter, van november tot en met maart. Gedurende de schoontijd (het broedseizoen), van 1 april tot en met 30 juni, wordt er niet gewerkt in de holle wegen om de natuur niet te verstoren. In de zomer staan er soms maaiwerken op het programma. Deze vinden plaats na 30 juni.

Timing

Van 27 februari 2023 tot en met 3 maart 2023 tussen 8.30 uur en 16.00 uur 

De Hollestraat vanaf de Nijvelsebaan tot aan de splitsing met de Kleine Hollestraat in Korbeek-Dijle

Van 6 maart 2023 tot en met 10 maart 2023 tussen 8.30 uur en 16.00 uur

  • De Dreefstraat vanaf de Koppelstraat tot aan de Dreefstraat 6 in Bertem
  • De Koppelstraat vanaf de Dreefstraat tot aan het einde van de kasseien ter hoogte van de Oude Tervuursebaan in Bertem
Gepubliceerd op woensdag 25 januari 2023
Nieuwsoverzicht