Aanpak Dorpstraat
De Dorpstraat is een zeer smalle straat. Omdat de straat op een route ligt waar bussen van De Lijn rijden, blijft tweerichtingsverkeer behouden. We vonden een compromis dat op de juiste plaats prioriteit geeft aan de juiste weggebruiker (voetganger, fietser, autoverkeer…).
Op basis hiervan delen we de Dorpstraat en aangrenzende straten op in een aantal segmenten. Elk segment wordt lichtjes anders aangelegd.
- A. Overgangsstukje waarbij de fietspaden overgaan naar fietssuggestiestroken. Het kruispunt aan de Blankaart wordt verkleind en leesbaarder gemaakt. Er wordt voor een vlotte verbinding gezorgd voor fietsers en voetgangers naar het Voerwegje.
- B. De Dorpstraat - tussen de Blankaart en de Vlieguit - en de Mezenstraat worden aangelegd met een rijweg in twee richtingen, een fietssuggestiestrook en een verhoogd voetpad aan beide zijden. De veilige verbinding voor voetgangers en fietsers naar de school vanuit de Mezenstraat en het brugje over de Voer blijven behouden.
- C. De Dorpstraat tussen de Mezenstraat en de Neerijse steenweg wordt aangelegd als fietsstraat met maximale ruimte voor stappers en trappers. Aan het begin en het einde van de fietsstraat wordt dit aangeduid met grote fietssymbolen. Het parochiewegje naast de school wordt geïntegreerd in de schoolsite, maar blijft een trage verbinding naar de Voer. Via dit wegje komt u aan de ingang van de kleuterschool.
- D. De Vlieguit wordt heraangelegd van de Dorpstraat tot en met het kruispunt van de Nollekensstraat. Er wordt een rijweg in asfalt voorzien. Voor voetpaden is er hier geen plaats.
- E. In de Kerkring brengen we een stuk van de sfeer van vroeger terug door de rijweg in vlakke kasseien aan te leggen. We volgen het advies van Onroerend Erfgoed door de bestaande verharding en borduren te recupereren. De zone voor de kerkhofmuur, het voetpad tot aan de Kleine Kerkstraat en de Kleine Kerkstraat zelf worden in goed begaanbare platines (vlakke kasseien) aangelegd.
- F. Het Dorpsplein krijgt een nieuwe invulling, met meer ruimte voor ontmoeten en genieten. Het nieuwe plein wordt het kloppend hart van Leefdaal. De omgeving krijgt een aangepaste verharding en een groen jasje dankzij verschillende bomen en talrijke plantvakken. Een waterpartij zorgt voor verkoeling in de zomer en zitbanken nodigen uit om er uit te blazen. Er komt ook een gezellig terras voor horeca. Een aantal parkeerplaatsen bieden een plek voor kortparkeren.
- G. De Neerijse steenweg en de Dorpstraat vanaf het Dorpsplein tot de Boskee krijgen een aanleg gericht op doorgaand verkeer richting de Tervuursesteenweg. Er worden fietssuggestiestroken en verhoogde voetpaden voorzien.
De heraanleg van de Dorpstraat en omgeving zorgt voor:
- vlotter doorgaand verkeer
- een veilige, fietsvriendelijke schoolomgeving
- een echte ontmoetingsplek in het hart van Leefdaal
- duurzamer waterbeheer dankzij gescheiden rioleringen
Waterafvoer
In het volledige project wordt een gescheiden riolering aangelegd. Om de afvoer van het regenwater naar de Voer te spreiden, wordt op 3 plaatsen een aansluiting gemaakt. Om bij zware regenval overstromingen te vermijden, werd ook een samenwerking met de kasteelheer aangegaan om het regenwater van de Voer in uiterste nood te kunnen bufferen in de kasteelvijver.